domingo, 25 de agosto de 2013

Sant Miquel de la Guardia

Hoy nos hemos encaminado por la coromina hacia la font deTarrés y desde alli hacia la urbanización el Vicents para hacer una parada en la ermita de San Miquel de la Guardia
Llocs d'interès
Església de Sant Miquel de Guàrdia
L’església de Sant Miquel de la Guàrdia és documentada des de l’any 1012.
Està situada sobre un meandre del riu Ter al lloc anomenat La Guàrdia, molt a prop de l’actual nucli residencial del Vicenç de les Masies de Roda.



Història
L’església de Sant Miquel de la Guàrdia durant alguns segles fou una petita parròquia independent per passar a sufragània de Sant Pere de Roda, si bé depenia del monestir de Sant Pere de Casserres, la qual cosa motivà algun conflicte.
L’església és documentada des de l’any 1012, mentre que el lloc de la Guàrdia ho era des del 927.
Abans del 1050 ja figurava com a parròquia, però aquesta condició la deixà abans del 1330, ja que aquest any ja consta que no n’era. Abans, el 1116, el bisbe de Vic, Ramon Gausfred, l’havia donada al monestir de Sant Pere de Casserres. Però el rector de Roda, al qual degué vincular-se, en perdre la categoria de parròquia en qualitat de sufragània, tingué problemes amb l’esmentat monestir, la qual cosa motivà que el 1435 Sant Pere de Casserres denunciés unes usurpacions de drets que el rector de Roda realitzava a l’església de Sant Miquel de la Guàrdia.
De l’edifici antic no queda cap vestigi ja que el 1786 fou refet totalment.
Actualment, a nivell de jurisdicció eclesiàstica depèn de l’església parroquial de Sant Pere i del seu rector 


Església orientada a la manera romànica, amb la façana vers ponent. És de planta rectangular, amb una capella annexionada a la part dreta. També hi ha un campanar annexionat de planta quadrada i cobert a quatre aigües i al mur s'obren finestres.A la façana hi ha un òcul i el portal de pedra picada. Les parets són arrebossades i pintades de blanc. Els elements de ressalt són de pedra vista.
A la part esquerra de l'església, on hi havia l'antic cementiri, que fou traslladat als anys 60, encara s'hi conserven les tombes dels antics propietaris. El cementiri actual es troba a llevant de l'església

sábado, 24 de agosto de 2013

Puente nuevo de Camprodom

  • Puente nuevo
Construido sobre el río Ter hacia el s. XII, con modificaciones en los XVI y XVII, permitía el acceso a la villa y formaba parte de la vía que conducía hacia la Cerdaña.

El Puente nuevo.